Al 8 jaar is Harm Bouma als ambulant begeleider werkzaam voor Stichting De Linde. Genoeg reden om hem een aantal vragen te stellen over zijn werkzaamheden en hoe zijn werkdagen eruitzien.

“Samen met veel wederzijds vertrouwen werken naar de zelfstandigheid van de persoon.”

Harm is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is altijd ondernemer geweest en is van alle markten thuis. Ondertussen heeft hij nog vier bedrijven en heeft daarnaast erg veel dingen gedaan. Zo is hij voornamelijk bestuurlijk bezig geweest bij verschillende raden en was hij van belangrijke waarde bij het instellen van cliënten- en verwantenraden.

Hoe ben jij bij de zorg gekomen?

“Een familielid ging op een woonvoorziening wonen. Hier kwam ik erg vaak langs en toen merkte ik dat ik hier graag mee verder wilde gaan. Het andere werk deed ik al een hele tijd en dit leek mij een erg interessante aanvulling daarop. De advertentie van Stichting De Linde, waar ze iemand met veel levenservaring zochten die passie had met deze doelgroep, sprak mij dan ook erg aan.

Kun je wat meer vertellen over jouw werkdag?

De ambulant begeleiders werken via hun coöperatie, waar Harm bestuurder van is. Als ambulant begeleider begeleidt hij een aantal cliënten die allemaal anders zijn. Sommige hebben een verstandelijke beperking, sommige hebben een stoornis en soms een combinatie van beiden.

“Dit geeft één op één veel voldoening maar ook veel uitdagingen.”

“Tijdens de begeleiding met de cliënten maak je enorm veel leuke momenten mee die niet te vergelijken zijn met het werk in het bedrijfsleven. Dit geeft één op één veel voldoening maar ook veel uitdagingen. Voornamelijk bij hele complexe cliënten, die je in een stabiele leefomgeving probeert te krijgen. De afwisseling hierin is interessant en het is nooit saai. Het fijne hieraan is dat ik de planning zelf kan bepalen. Met sommige cliënten heb ik een vaste dag afgesproken, zij stellen de vastigheid op prijs. Ook heb ik met de cliënten afgesproken dat zij mij kunnen appen zodat we veel contact houden. Dit vinden de cliënten fijn en ik blijf op de hoogte van alles wat er speelt.

De begeleiding zelf verschilt heel erg per cliënt. Met sommige werk ik voornamelijk aan de structuur van de dag. Andere cliënten hebben moeite met bepaalde taken afronden. Met hen probeer ik dan te kijken waardoor dat komt en hoe we dat kunnen verbeteren zodat iemand dit voortaan zelfstandig kan doen. Ook ondersteun ik hen in het bijhouden van financiële en huishoudelijke zaken. Dit neemt al veel stress en onrust weg bij de cliënt.”

Wat geef jij jouw cliënten mee?

Met de cliënten wil ik altijd samen met veel wederzijds vertrouwen werken naar de zelfstandigheid van de persoon. Sociale contacten en verschillende activiteiten vind ik erg belangrijk zodat ze een doel hebben en een reden hebben om op te staan. De slag naar internet is een enorme stap wanneer ze het niet begrijpen. Ook dit probeer ik altijd mee te nemen.