Na een ritje door de prachtige omgeving van Vogelenzang kwamen wij aan bij Moestuin Leyduin. Als een van onze dagbestedingslocatie waren wij benieuwd wie zij zijn en wat hier allemaal te doen is. Tijdens de koffie werden wij hartelijk ontvangen door een van de begeleiders Chris. We vroegen haar naar de organisatie en haar werkzaamheden.

“Ik ben hier vanaf maart dit jaar begonnen en werk met heel veel plezier op de tuin. Het is zo’n prachtige plek! En de mensen waar ik mee samenwerk hebben allen hart voor de tuin. En dat is te zien… en te proeven!”

Er zijn twee tuinders (Marga en Marja) die de leiding hebben over de moestuin. Verder werken hier veel vrijwilligers. Elke ochtend vertelt Marga of Marja wat er die dag gedaan moet worden en wat de plannen zijn. Hier gaan de vrijwilligers en deelnemers mee aan de slag. Er zijn zo’n 270 mensen die een oogstaandeel hebben gekocht. Zij komen wekelijk oogsten en sommige van hen zijn vaste vrijwilliger geworden.

“Je ziet hoe de gewassen groeien en als je aan het oogsten bent is er altijd wel iemand die een leuke tip heeft wat je met de groenten kan doen of je iets vertelt over eetbare bloemen. En ondertussen hoor je de buizerd, die over de tuin vliegt of komt een van de moestuinpoezen even langs om een kopje te geven.”

Op dinsdag en donderdag is er bij Moestuin Leyduin de mogelijkheid voor de cliënten van Stichting De Linde om hier de hele dag aan de slag te gaan. Een huidige deelnemer vertelt: “Ik zit hier al meer dan 5 jaar en ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin. Er is altijd wat te doen en het is fijn om buiten te zijn. Ik heb een aantal vaste taken maar daarnaast verschillen de werkzaamheden elke keer weer.”

En wat nou als het slecht weer is?
“Dan gaan we naar binnen waar we weer hele andere dingen te doen hebben. Zo wordt er jam gemaakt van de geoogste producten, worden er gereedschappen schoongemaakt en hout gekloofd. En zo vaak is het gelukkig ook niet slecht weer…”

Er is altijd een mogelijkheid om een dag mee te lopen en te kijken of het bij jou past. Fysiek zul je in staat moeten zijn om in een moestuin te werken. Het werk is onder begeleiding met uitleg, daarna worden de taken zelfstandig uitgevoerd. Er wordt een veilige omgeving geboden, maar houd er rekening mee dat de tuin wel is ‘opengesteld’ voor de mensen met een oogstaandeel.

Lijkt het jou leuk om ook bij Moestuin Leyduin aan de slag te gaan? Mail gerust naar marga@moestuinleyduin.nl zodat jullie een dag in kunnen plannen, of neem eerst een kijkje op de website!