Op 17 mei 2019 zijn we bij Stichting Contacthond langs geweest. Zij zijn een van de dagbestedingslocaties voor onze cliënten. Bij aankomst werden wij warm ontvangen en maakten wij kennis met de mensen die hier aan het werk waren. Dorike Vink is een van de begeleiders van Stichting Contacthond. Met passie vertelt zij ons waar zij voor staan en hoe zij hun dagbesteding indelen.

Anderhalf jaar geleden begon de samenwerking tussen Stichting Contacthond en Stichting De Linde. Dat was ook het moment dat zij begonnen met het aanbieden van dagbesteding. De belangrijkste activiteit van de Stichting is de therapie door middel van honden. Toch bleef een groot deel van het pand nog ongebruikt waarna het plan ontstond om dagbesteding op te gaan zetten. Dit nam Dorike Vink met beide handen aan en zo zijn zij in oktober 2017 gestart. Zij startten met twee dagen en drie begeleiders. Binnenkort zullen wij uitbreiden naar nog een de vierde dag waarna zij het liefst willen uitbreiden naar de hele week.

Binnen het kleine team zorgen zij er altijd voor dat er een opgeleide begeleider aanwezig is. Daarnaast loopt er een hond-begeleider met een coachende functie en vrijwilligers rond die hen helpen. De honden fungeren hierin als hulpmiddel om de dagbesteding te kunnen geven. Op dit moment hebben wij gemiddeld 4 honden per dag. We zijn altijd op zoek naar honden waar de mensen mee kunnen werken, zeker als we straks ook op dinsdag open zijn. Daarnaast worden de spulletjes die worden gemaakt hier verkocht.
“Dat is namelijk leuk voor de deelnemers, maar ook voor de honden.”
We vroegen Dorike hoe een dag bij Stichting Contacthond er nou uitziet.

“We starten de dag tussen 9 en half 10. Aan tafel stemmen we bij iedereen de dag af; hoe gaat het met je, hoe zit je in je vel? Na deze opstart vindt een deel van de mensen het fijn om creatief bezig te zijn. Zij gaan dan aan tafel aan de slag met het maken van hondenspeelgoed, riemen en halsbanden. Ook werken we veel met hout waar de cliënten dan speeltjes van maken. Het andere deel vindt het leuk om met de honden zelf bezig te zijn. Met hen gaan we dan de honden ophalen bij hun baasjes. De honden zijn dus niet van Stichting Contacthond maar van particulieren. Als de honden er eenmaal zijn maken we eerst een wandeling met hen waarbij de lengte hiervan afgestemd wordt op de behoeften van de cliënten. Daarna krijgen de hond even een half uurtje rust.
Dan gaan we in de gymzaal oefenen met de honden. Hier leren ze de honden verschillende trucjes en worden er veel hersenwerk en puzzels met de deelnemers. Dat is namelijk leuk voor de deelnemers, maar ook voor de honden. Vervolgens is het lunchtijd. Groot deel van de deelnemers gaat dan naar huis. Mensen die blijven gaan vaak verder met het knutselen, helpen met het schoonmaken of doen de boodschappen. Dit hoort er uiteraard ook nog bij.”
“Het is mooi om te zien wat de honden met de mensen doen.”
Wat leren de cliënten bij deze dagbesteding?
De cliënten hebben hele uiteenlopende doelen. We zien vaak dat cliënten sociale interactie lastig vinden. Wij helpen deze mensen dan met het contact leggen met andere mensen. Vaak gaat dit heel vloeiend doordat de hond ertussen zit. De hond vormt een schakel tussen de mensen waardoor je op een laagdrempelige manier sociale interactie krijgt. We proberen ook geen druk op de cliënten te leggen. Iedereen kan zich op zijn eigen manier thuis voelen en wij doen er alles aan om dit voor iedereen te waarborgen. Ze willen graag dingen leren omdat ze bijvoorbeeld zelf een hond hebben of dat graag zouden willen. Dan leren wij hen hoe zij bijvoorbeeld omgaan met honden, proberen hen de taal van honden duidelijk te maken, hoe leer je een hond iets, wat vertelt hij je met bepaalde lichaamstaal enzovoorts. Het is mooi om te zien wat de honden met de mensen doen en dat zij de opgedane kennis mee naar huis kunnen nemen.

Bij Stichting Contacthond streven zij ernaar om altijd goed met de cliënt af te stemmen wat de behoefte van hem of haar is. Daarin proberen zij altijd hun steentje bij te dragen binnen de mogelijkheden die zij te bieden hebben. Centraal staat voor hun wat de cliënt wil leren, hoe zij dat willen bereiken, heeft hij of zij zelf ideeën. Stichting Contacthond staat open voor alle mensen (18+) met alle problematiek binnen de GGZ. Hierin begeleiden zij voornamelijk mensen met geestelijke problematiek.
Ben of weet jij iemand die hiernaar op zoek is? Je kan je altijd aanmelden via de website: www.contacthond.nl/diensten/dagbesteding. Een afspraak wordt dan ingepland waarbij er wordt gekeken of er een match is en of de sfeer bij de cliënt past. Je bent altijd welkom!
