Vorig jaar september begon de samenwerking tussen Stichting De Linde en Stichting Vienna. Op dit moment verzorgen zij drie dagen in de week dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, maar werken naar een vierde dag toe. Stichting Vienna gelooft in de ondersteunende kracht van paarden. “Soms krijg ik de reactie dat mensen mij een goede therapeut vinden. Dan kan ik het niet laten om aan te geven dat juist de paarden de therapeuten zijn.”

“Vanuit de paarden krijgen de deelnemers daar veel voldoening voor terug.”

Elvira Wesseling begon Stichting Vienna een jaar geleden in Velsen-Zuid. Inmiddels zijn zij met twee vaste begeleiders en drie vrijwilligers met een zorg gerelateerde opleiding die komen helpen. Samen begeleiden zij volwassenen met een verstandelijke beperking in de breedste zin van het woord. De drie paarden van de stichting zijn van grote waarde. Hier komen veel verzorgende en onderhoudende taken bij kijken. Vanuit de paarden krijgen de deelnemers daar veel voldoening voor terug.

Hoe ziet een dag bij Stichting Vienna eruit?

“De dag begint om 10 uur ‘s morgens. Eerst willen we graag weten hoe het met iedereen gaat en vervolgens spreken we de dag door. De dagstructuur is elke dag ongeveer hetzelfde maar we proberen hierin zoveel mogelijk af te wisselen. We beginnen standaard met de paardenzorg, halen dan de paarden van stal en zorgen dat ze schoon zijn. Daarnaast houden we de stalletjes en het straatje netjes.

Uiteraard mogen de paarden daarna naar buiten. De deelnemers laten de paarden bewegen en soms maken we een huifkarrondje. Om 1 uur hebben we lunchpauze en dit is ook het moment voor de paarden om te eten. ’s Middags maken we het land klaar zodat de paarden naar buiten kunnen. Ondertussen vinden er lesjes en activiteiten plaats. De deelnemers helpen hierbij of gaan creatief aan de gang met mijn collega Jessica. Zo maken we onze plek gezellig en vernieuwen we de uitstraling.”

Deze bezigheden vinden voornamelijk buiten plaats. Wat doen de deelnemers bij slecht weer?

“Met het naar buiten doen van de paarden zijn we afhankelijk van het weer. Als het heel slecht weer is, is er nog genoeg te doen. We splitsen in dat geval de groep op en gaat een deel van de deelnemers naar de winkel van St. Vienna. Deze winkel is gelegen in het centrum van IJmuiden en verkoopt allerlei tweedehands spullen. We hebben ze ook een afdeling voor paardenspullen. Hier gaan we dan alles mooi aankleden en de etalages opknappen. Voor de afwisseling is dit altijd erg leuk.”

Lijkt het jou interessant om bij St. Vienna zijn of haar dagbesteding te volgen, mail dan gerust naar info@stichtingvienna.eu! Vervolgens zullen 3 proefdagen volgen. “We vinden het altijd fijn om eerst een paar proefdagen te hebben zodat we kunnen zien of er een wederzijdse klik is en de dagbesteding voldoet aan de verwachtingen van de deelnemer.”